Hockey Club Lokeren

05/02/2023: Wekelijks worden er heel wat wedstrijden op onze velden gespeeld. Om deze allemaal in goede banen te leiden, zijn er wekelijks minstens 20 scheidsrechters nodig. Ongeveer de helft hiervan zijn aangeduid door de club, de andere helft zijn (groot)ouders, broers, zussen, enz.

De hockeybond streeft ernaar om het niveau van de arbitrage op te krikken. Onze nationale teams zijn wereldtop, dit kunnen we alleen maar aanhouden door ervoor te zorgen dat ze in de beste competitie ter wereld spelen en dat geldt ook voor de arbitrage. Clubs kunnen een label krijgen voor hun werk op vlak van scheidsrechters. In 2022 behaalden we met Hockeyclub Lokeren het zilveren niveau. Eén van de criteria die hierin bepalend zijn, is het aantal Club Umpires (CU).

Wie wedstrijden op groot veld fluit, moet voor het theoretisch examen geslaagd zijn. Wie daarna nog meer goesting heeft om wedstrijden te fluiten, kan het praktisch examen afleggen voor Club Umpire. Hierbij word je beoordeeld door een examinator van de hockeybond.

Op 12 november 2022 werd het examen Club Umpire georganiseerd op onze club. Klaas Van Bockxlaer (keeper H1) is geslaagd voor dit examen. Onze club heeft hierdoor een nieuwe Club Umpire. Dit brengt het totale aantal op acht!

Wekelijks zorgen we er ook voor dat er een Club Umpire Coach (CUC) aanwezig is op de club. Dit om alle wedstrijden vlot te laten verlopen en de scheidsrechters te ondersteunen. Eén van onze CUC’s is sinds april 2022 aangesteld als nationaal scheidsrechter (NU): Johan Van Bockxlaer heeft het praktische examen hiervoor met vrucht afgelegd.

Maar hoe word je nu Club Umpire of National Umpire? We vroeger het aan Johan & Klaas! (Interview: lees meer)

05/10/2021: In deze week van de official willen we graag deze belangrijke taak nog eens in de verf zetten en tevens nog even uiteen zetten hoe dat in onze club werkt. Zonder scheidsrechters immers geen matchen, zij zorgen ervoor dat we met onze 38 teams fijn kunnen spelen! 

     Applaus en waardering voor de scheidsrechters in de circle of appreciation! 

Voor alle wedstrijden zijn scheidsrechters nodig: het team zorgt zelf voor één van de twee scheidsrechters (meestal een ouder van een van de spelers); de tweede scheidsrechter (een speler uit de bovenbouw (U14 en hoger) wordt ingepland en toegewezen door de club. Deze planning wordt door de scheidsrechterswerkgroep gedaan en wordt ruim van te voren gepubliceerd naar de betreffende coaches, teammanagers en spelers. 

Wist je dat? Deze manier van werken is gebruikelijk in vele hockey clubs!

Iedere speler van U14 en hoger wordt ingepland om een paar wedstrijden per seizoen te fluiten. We houden hierbij zoveel als mogelijk rekening met de scheidsrechterservaring: een speler van U14 wordt in de inloopfase tot de winterstop vooral ingezet bij de U7/U8, na de winterstop zullen zij ingeschakeld worden bij U9. Zo kunnen de jongste scheidsrechters op een laagdrempelige manier hun eerste fluitervaring opdoen (bij de U7 en U8 is er nog veel toegelaten en is het veel eerder spelbegeleiding). De allereerste keer fluiten is misschien een beetje spannend, maar velen zijn jullie voorgegaan en vinden het erg leuk. 

Ook voor de oudere spelers, die wedstrijden van U11, U12 of U14 fluiten bijvoorbeeld, onthoud: je staat er niet alleen voor! Op of rond het veld vind je normaal één van de Club Umpire Coaches (CUC) terug, dat zijn Ben, Johan of Jacko. Spreek ons dus zeker aan om wat extra tips en feedback te krijgen. We zijn (meestal) te herkennen aan ons rode Club Umpire jasje. 

We rekenen op jullie als scheidsrechters. Bottom line: Een wedstrijd kan niet doorgaan zonder scheids, ook jouw wedstrijd niet!


BELANGRIJKE RICHTLIJNEN

  • De scheidsrechtersplanning wordt naar je gestuurd via Twizzit. Je ziet de wedstrijd die jij gaat fluiten ook in je persoonlijke Hockey App staan. We vragen ook de coach/teammanager van jouw eigen team om je in de voorafgaande week nog eens te herinneren aan je fluitbeurt, maar je bent zelf verantwoordelijk. 
  • Kan je komen fluiten?
    • Super! We verwachten je ten laatste 10 minuten voor de match. Johan, Jacko of Ben staan ergens op of rond het veld.
  • Lukt het niet om te komen fluiten?
    • Vraag op tijd een mede-speler/andere vervanger om jouw plaats in te nemen, ruil bijvoorbeeld met zijn/haar beurt en laat ons iets weten. 
  • Vind je helemaal niemand, en heb je écht alles geprobeerd om te wisselen?
    • Laat het ons zo snel mogelijk weten! Het is voor ons, de coaches en de spelers niet tof om te wachten op een scheids en dan last minute oplossingen te zoeken. Geen scheids = geen match, en dat zou je zelf ook niet leuk vinden!
  • Tip: je vindt hier handige snelle posters met een heldere samenvatting van de spelregels voor U7-U12


Scheidsrechter = gratis consumptie

Elke scheids krijgt een gratis consumptie in onze bar! Vermeld dat je scheidsrechter geweest bent en bestel. Santé!

03/04/2021: Op 16 en 18 maart 2021 organiseerden we een (digitale) infosessie over de spelregels voor klein en half veld. Telkens met meer dan 20 deelnemers, een succes! Het waren steeds leuke avonden met veel vragen en verhelderende uitleg.   Noteer alvast 14 april voor digitale infosessie voor het groot veld (vanaf U14)

 

Hierbij vind je de linken naar de gebruikte presentaties.

Klein veld: U7-U8-U9

Half veld: U10-U12

Wie vragen heeft, kan ons steeds vinden via arbitrage@hockeylokeren.be .

Tijdens de matchen is het altijd prettig wanneer fair play wordt aangemoedigd en wanneer iemand de wedstrijd in goede banen leidt. Scheidsrechters hebben niet altijd de gemakkelijkste taak, maar ze zijn onmisbaar en hun tijd wordt zeer gewaardeerd. We zijn blij dat we zo vaak kunnen rekenen op ouders en leden om de matchen zo goed mogelijk te begeleiden! Met onze groei blijven we op zoek naar een vrijwilligers om het fluitje ter hand te nemen. Het is daarnaast natuurlijk ook veel leuker om een match te kijken met de kennis van de regels. 

Voel jij je geroepen om de spelregels helemaal onder de knie te krijgen? Ben jij één van de vrijwilligers waar we naar op zoek zijn? Goed nieuws voor jou dan! Word Theoretische Scheidsrechter via e-learning. Vanaf nu kan je van bij je thuis en op je eigen tempo het diploma van Theoretische Scheidsrechter Outdoor behalen. Dit kan niet enkel op PC, maar ook op tablet en smartphone! Leer de regels door meerkeuzevragen te beantwoorden, waarvan een groot deel een tekening, foto of video bevatten.

Hoe gaat het te werk? Wil jij theoretisch scheidsrechter worden?

Jullie hebben er allemaal al over gehoord: de nieuwe, handige Belgium Hockey App is er! Eindelijk alle info op 1 locatie zoals wedstrijden, aanwezigheden, locatie, carpool, ...

Met de komst van deze Hockey app zijn er nieuwe richtlijnen voor scheidsrechters, de bond stelt de scheidsrechter namelijk verantwoordelijk voor een correct wedstrijdblad zowel voor als na de wedstrijd. Wat houdt dit concreet in en wat moet je allemaal doen:

  • Alle wedstrijden waarvoor jij aangeduid staat als scheids komen in jouw programma in jouw Hockey app, handig toch?
  • Voor de wedstrijd:
    • open je programma
    • zoek de wedstrijd die je gaat fluiten
    • controleer spelersopgaaf van beide teams en geef je akkoord
    • controleer naam van 2de scheids of vul deze aan
  • Na de wedstrijd:
    • vul de eindstand in
    • vul eventuele kaarten in
    • leg de wedstrijd vast

Gedetailleerde info en handige handleiding

Je vindt hier de lijst van scheidsrechters indoor en outdoor die geslaagd zijn in het examen Drillster. Als je het examen met succes hebt afgelegd en je naam staat NIET in de lijst dan kan het zijn dat:

  • u niet aangesloten bent bij de Bond
  • uw naam verkeerd gespeld was in het e-Learning systeem
  • uw naam niet werd opgenomen uit de lijst van de vorige papierexamens
  • u het examen na 14/11/2018 heeft afgelegd

 
Graag in deze gevallen (behalve het laatste) contact opnemen met arbitrage@hockeylokeren.be met vermelding van de naam op e-Learning en uw email-adres.

Vanaf seizoen 2018-2019 moet iedere speler uit de leeftijdscategorie U19 (°2000-2001-2002) verplicht het examen in Drillster met succes hebben afgelegd om speelgerechtigd te zijn! Dus ook de spelers die college league of heren/dames spelen!

Al enkele jaren is de ontwikkeling van de arbitrage in het hockey een onderwerp waar de nodige aandacht naartoe gaat.  Het aantal examens nationale scheidsrechters gaat in stijgende lijn, maar we merken dat er vanuit de clubs ook meer en meer vragen komen om de arbitrage ook op een lager (regionaal) niveau te ontwikkelen.  Om aan deze vraag tegemoet te komen zijn er sinds vorig jaar 2 functies bijgekomen: Club Umpire en Club Umpire Coach

Club Umpire Coach

De Club Umpire coach is aanwezig op het terrein om scheidsrechters te coachen en te begeleiden in:

  • Ontvangst van scheidsrechters
  • Algemene tips als scheidsrechter zoals looplijnen, fluitsignaal, gebaren, …
  • Indien nodig, korte toelichting spelregels
  • Voor HC Lokeren: Ben Bauters, Johan Van Bockxlaer en Jacko Verheijen. Je vindt een van ons elke zaterdag op het terrein. 
  • Volgt de bijscholingen en opleidingen die worden georganiseerd door de federatie
  • Heb je interesse? Neem dan contact op met onze vrijwilliger en scheidsrechter coördinator Ben Bauters (arbitrage@hockeylokeren.be) om nog meer uitleg en verdere afspraken.

 
Club Umpire:

  • Niveau tussen theoretisch en nationaal scheidsrechter
  • Praktisch examen georganiseerd door de federatie
  • De Club Umpire wordt verondersteld in staat te zijn om een wedstrijd in U16 Reg. 1 tot een goed einde te kunnen brengen.
  • Waarom? Helpt om de overstap naar nationale scheidsrechter geleidelijk aan laten verlopen (nu is er nog een zeer groot verschil tussen het theoretische en het nationale examen)
  • Doel: de arbitrage binnen de club op een hoger niveau brengen door deze Club Umpires te begeleiden en te vormen zodat er ervaren scheidsrechters beschikbaar zijn om binnen de club te fluiten.
  • Heb je interesse? Neem dan contact op met onze vrijwilliger en scheidsrechter coördinator Ben Bauters (arbitrage@hockeylokeren.be) voor de gedetailleerde criteria en wanneer er examens afgenomen worden. We streven ernaar in onze club zeker 5 tot 10 Club Umpires hebben, dus spreek er zeker eens over met Ben.

 
Alvast bedankt en we kijken er naar uit om samen met jullie de arbitrage in onze club verder te ontwikkelen.

22/08/2019 - Ontdek via onderstaande tabel welke teams er één of twee thuisscheidsrechters dienen te leveren en wie er deze afvaardigt.

 

 

  Scheidsrechter 1 Scheidsrechter 2
U7 en U8 Iemand van team (ouder, ....):
(Admin-)coach zorgt hiervoor
n.v.t.
U9 - U14 Iemand van team (ouder, ....):
(Admin-)coach zorgt hiervoor

Speler U16/U19/D1/H1 of uit lijst:

Scheidsrechterswerkgroep zorgt hiervoor
U16 - U19 - D1 -H1 Scheids van lijst:
(Admin-)coach zorgt hiervoor

Speler H1/Ervaren scheids:

Scheidsrechterswerkgroep zorgt hiervoor
Gents / Ladies Scheids van lijst:
(Admin-)coach zorgt hiervoor
n.v.t.
  • Teams (U7-U14):
    • leveren dus voor hun thuiswedstrijd minstens 1 scheidsrechter vanuit het team (mama, papa, zoon/dochter, vriend(in), opa, oma,.. van de spelers). De (admin-) coach zorgt hiervoor.
    • de tweede scheidsrechter wordt geregeld door de Scheidsrechterswerkgroep.
  • Teams (U16-U19):
    • Alle spelers van U16, U19, Dames 1 en Heren 1 fluiten minstens 2 wedstrijden per jaar. Deze planning zal wekelijks doorgestuurd worden en is ook te vinden in zijn/haar Hockey App. Er wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met planning eigen wedstrijd (thuismatch).
    • De (admin-)coach spreekt met iemand van de lijst van scheidsrechters af (die zich daarvoor aangemeld hebben) om te fluiten (1e scheidsrechter).
    • de tweede scheidsrechter wordt geregeld door de Scheidsrechterswerkgroep.

 
Alle bovenstaande afspraken zijn er gemaakt om ervoor te zorgen dat alle teams elke zaterdag een match kunnen spelen. Weet dat er zonder scheidsrechter geen enkele wedstrijd kan doorgaan, dit resulteert in een forfait van de thuisploeg! En nog belangrijker… dat er niet gehockeyd kan worden!

Bedankt aan alleen die gekomen zijn! Zoals beloofd ging ik de powerpoints online zetten en dat is bij deze ook gebeurd. Voor zij die groot veld dienen te fluiten heb ik hen persoonlijk uitgenodigd voor Drillster. Mocht dit niet het geval zijn mag je me(Ben Bauters) zeker contacteren!

Powerpoint klein veld: hier
Powerpoint groot veld: hier
Planning scheidsrechters: hier

Nogmaals bedankt en succes!

Als je het (relatief eenvoudige) examen gedaan heb, ben je officieel geslaagd als Clubscheidsrechter. Vanaf het fluiten van de U14 is dit behalen noodzakelijk, daarvoor nog niet. 

Gold Sponsors
Sponsors

Hockey Club Lokeren | Accommodatie : Heilige Geestmolenstraat 42B, 9160 Lokeren | info@hockeylokeren.be

© 2019, website powered by Twizzit.com